ŽRNOVSKI MAKARUNI

ŽRNOVSKI MAKARUNI


Tjestenina se na Korčuli spravlja još od vremena Marka Pola. Uz manje vjekovne prilagodbe  u vidu sezonskog aromatičnog i ljekovitog bilja kao dodatka umaku, receptura i način pripreme ostali su isti. Istaknuti poznavatelj ove tradicijske delicije je gospođa Liljana, rođena Žrnovka koja je još u djetinjstvu od starijih usvojila iznimnu vještinu izrade tijesta, te usavršila način biranja najizdašnijih mirodija mediteranskog podneblja za pripravu umaka, i to je njezina mala tajna.
 
Sada je njen specijalitet prava delicija koja zaslužuje nosit oznaku originalnog autohtonog proizvoda pod nazivom ŽRNOVSKI MAKARUNI. Ono što daje poseban pečat izradi ove hrane od strane gospođe Liljane jeste njena iskrena posvećenost tom odgovornom zadatku. Kada gospođa Liljana objašnjava važnost odabira određenih namirnica i poštivanja tradicionalnih zahtjeva priprave, shvatite da je za nju njena izvorna receptura svojevrsna svetinja u koju se ni pod koju cijenu ne smije dirati. Kada govori o tome kako pojedini „ugostitelji“ jelo pokušavaju komercijalizirati i osiromašiti, kao da govori o svojevrsnom oskrvnuću tradicije i kulture svojega mjesta, i to je vrijedno poštovanja.
 
I stoga je ovo naš način da damo potporu gospođi Liljani u pokušaju zaštite ove iznimne delicije koju toliko poštuje, a kada probate njene prave ŽRNOVSKE MAKARUNE znat ćete zašto je to tako važno...