MARIJIN SVILAJSKI SIR

MARIJIN SVILAJSKI SIR


Poneki ljudi odluče ostaviti udoban život u gradu i vratiti se svojim korijenima, jer se ponovo žele, kao onda kada su bili djeca, nauživati čistoga zraka, netaknute prirode i izvorske vode. Idealno mjesto za to je planina iz narodne pjesme Svilaja, gdje je svoju oazu mira i ljepote pronašla gospođa Marija Perković kada je prije 18 godina užurbanu vrevu grada zamijenila ovim prelijepim krškim krajolikom, za što nikada nije požalila. Gospođa Marija se predano posvetila uzgoju raznih domaćih životinja, proizvodnji domaćeg mlijeka i mliječnih proizvoda, te postala pravi majstor u izradi različitih vrsta sira. Njenim neumornim zalaganjem tako je nastao i prepoznatljivi originalni Svilajski sir koji je već našao svoje mjesto na tržištu gdje je ocjenjen kao polutvrdi sir vrhunske kvalitete, a sve zahvaljujući upečatljivom mirisu i aromi, proizašlima iz tradicionalne tehnologije proizvodnje sira, odnosno prerade mlijeka krava hranjenih samo ljekovitim planinskim travama.  

Malo je proizvoda danas na tržištu koji se mogu pohvaliti izvornošću i čistoćom, a prava su rijetkost izvorni proizvodi poput Svilajskog sira, koji toliko odražavaju mentalitet i tradiciju ovoga prelijepog, plemenitog, škrtog, ali opet, za svoje ljude, tako bogatog Svilajskog kraja. Malo je ljudi koji su se nakon godina izbivanja uspjeli opet saživjeti sa svojim rodnim krajem, a prava rijetkost su oni koji su, poput gospođe Marije Perković, bili spremni napustiti sve i opet iz početka početi graditi svoj život na vjekovnim načelima staroga kraja te upiti sve ono što taj kraj od pamtivijeka za njih čuva, kao tradiciju, kulturu i nepomućenu ljepotu tajanstvene planine u kojoj po predaji stoluju Vile, te iz svega stvoriti novonastalu vrijednost na temeljima predanog suživota čovjeka i prirode.