MARIJIN SVILAJSKI SIR
Poneki ljudi
odluče ostaviti udoban život u gradu i vratiti se svojim korijenima, jer se ponovo
žele, kao onda kada su bili djeca, nauživati čistoga zraka, netaknute prirode i
izvorske vode. Idealno mjesto za to je planina iz narodne pjesme Svilaja, gdje
je svoju oazu mira i ljepote pronašla gospođa Marija Perković kada je prije 18
godina užurbanu vrevu grada zamijenila ovim prelijepim krškim krajolikom, za
što nikada nije požalila. Gospođa Marija se predano posvetila uzgoju raznih domaćih
životinja, proizvodnji domaćeg mlijeka i mliječnih proizvoda, te postala pravi
majstor u izradi različitih vrsta sira. Njenim neumornim zalaganjem tako je
nastao i prepoznatljivi originalni Svilajski sir koji je već našao svoje mjesto
na tržištu gdje je ocjenjen kao polutvrdi sir vrhunske kvalitete, a sve
zahvaljujući upečatljivom mirisu i aromi, proizašlima iz tradicionalne
tehnologije proizvodnje sira, odnosno prerade mlijeka krava hranjenih samo
ljekovitim planinskim travama.
Malo je
proizvoda danas na tržištu koji se mogu pohvaliti izvornošću i čistoćom, a
prava su rijetkost izvorni proizvodi poput Svilajskog sira, koji toliko
odražavaju mentalitet i tradiciju ovoga prelijepog, plemenitog, škrtog, ali
opet, za svoje ljude, tako bogatog Svilajskog kraja. Malo je ljudi koji su se
nakon godina izbivanja uspjeli opet saživjeti sa svojim rodnim krajem, a prava rijetkost
su oni koji su, poput gospođe Marije Perković, bili spremni napustiti sve i
opet iz početka početi graditi svoj život na vjekovnim načelima staroga kraja
te upiti sve ono što taj kraj od pamtivijeka za njih čuva, kao tradiciju,
kulturu i nepomućenu ljepotu tajanstvene planine u kojoj po predaji stoluju
Vile, te iz svega stvoriti novonastalu vrijednost na temeljima predanog
suživota čovjeka i prirode.